Geschiedenis kasteel "Macieberg"

 

Kasteel "Macieberg", is nu ingericht als freinetschool Klimop. Het is een historische kasteelsite gelegen op de hoek met de Loppemsestraat.

Oorspronkelijk bereikbaar via een centrale toegang bestaande uit twee bakstenen pijlers met arduinen dekblad, waaraan een smeedijzeren hekken is bevestigd. Voorheen is het kasteel verbonden met het centrum van Oostkamp (ter hoogte van het huidige Arentsplein), via de Arentsdreef. De dreef is op heden nog deels afleesbaar en komt uit ter hoogte van de Voldersstraat. Kasteelnaam verwijzend naar een wijk van Oostkamp, in 1547-1548 vermeld als "Ung houcke des dictes dismes appelle maskinsberch".

De hoeve aan de overzijde van de weg (cf. nr. 1) en de voormalige hovenierswoning op het Arentsplein (cf. Maciebergstraat nr. 2) behoorden voorheen tot de eigendommen van het kasteel.

 

Wil je meer hierover lezen dan kun je onderstaand document downloaden. De foto's zijn afkomstig uit het stadarchief Brugge. 

 

Download
Geschiedenis kasteel Macieberg
Geschiedenis Kasteel Macieberg.pdf
Adobe Acrobat document 4.0 MB
Download
Een artikel over Klimop in het tijdschrift Mosterd
Het tijdschrift geeft scholen in het basis- en secundair onderwijs praktische ideeën om een eigen milieuzorgsysteem op te bouwen of uit te breiden. Elk nummer biedt een pak informatie over actuele milieuonderwerpen en opvallende tendensen. Getuigenissen van scholen en nieuwe initiatieven komen in verschillende rubrieken aan bod.
Mosterd_23_2013.pdf
Adobe Acrobat document 5.6 MB